Heerlijk een vuurtje stoken op een koude winterdag. Maar hoe kun je dit het beste doen?
Het begint allemaal bij het toestel dat u heeft en het soort hout dat u in uw houtkachel stopt. Tegenwoordig moeten alle hout- en gashaarden aan strenge eisen voldoen. Dit om de uitstoot tot een minimum te beperken. We zien daarom dat de nieuwe haarden een rendement hebben van tussen de 75% en 90%! Ter vergelijking, oude open haarden hebben een maximaal rendement van 0% tot 30%. Een groot verschil. Wanneer u uw haard heeft laten installeren door een erkende haarden specialist bent u niet alleen verzekerd van een toestel dat aan alle milieu eisen voldoet, maar bent u er ook zeker van dat dit toestel op een veilige en correcte manier is aangesloten. Een goed rookkanaal is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar bevordert ook een zo laag mogelijke uitstoot. Ook het maximale rendement van een toestel halen is afhankelijk van een goed rookkanaal waar het toestel op de juiste manier op aangesloten is.
Een andere belangrijke factor is het soort hout dat u in de haard stopt. Dit dient droog hout te zijn. Hoe natter het hout, hoe meer rookontwikkeling en roetaanslag er zal zijn. Met droog hout wordt bedoeld dat er weinig vocht in het hout aanwezig is. Men spreekt van droog hout wanneer het vocht percentage maximaal 18% is. Maar hoe weet u wat droog hout is? Wanneer hout net gekapt is, kunt u er zeker van zijn dat het hout te nat is. Dit hout bevat meestal een vochtigheidspercentage van rond de 50%. Na een jaar drogen bedraagt dit ongeveer 30%. Dus na twee tot drie jaar drogen is het hout pas 'droog'. Wilt u het precieze vochtgehalte van uw hout weten, dan is dat te meten met een houtvochtigheidsmeter.
Zwitserse methode
Hoe het vuurtje wordt aangestoken draagt ook bij aan een schonere verbranding. De meest efficiënte manier om vuur te beginnen is de top-down manier, oftewel de Zwitserse methode.
De meeste mensen stoken een vuurtje van beneden naar boven. Bij de Zwitserse methode wordt het vuur juist van boven naar beneden aangestoken. Daarom wordt het ook vaak de omgekeerde manier genoemd. Door het van boven naar beneden aan te steken wordt ervoor gezorgd dat er vanaf het begin een ( bijna ) volledige verbranding plaats vindt. Op deze manier voorkom je onnodige rookoverlast en wordt de uitstoot flink verminderd.
Stappenplan Zwitserse methode:
- Gebruik alleen droog hout. Het vochtpercentage dient tussen de 12% en 18% te liggen. Dit kunt u meten met een vochtmeter.
- Zet de luchttoevoer van uw houthaard of houtkachel volledig open.
- Maak een kruislingse stapel van het hout waarbij u onderop de dikste stukken legt. Daar bovenop legt u weer wat kleinere stukken. Laat wat ruimte tussen de stukken hout zodat overal lucht langs kan stromen. Wanneer u een kleinere haard of kachel heeft is kruislings neerleggen vaak niet mogelijk. Leg de stukken hout dan gewoon in de lengte met ruimte ertussen.
- Wanner u een torentje gemaakt heeft legt u helemaal bovenop een aanmaakblokje. Als u dit aansteekt zal het vuur op een gecontroleerde manier van boven naar beneden branden. Dit zorgt er voor dat het hout langzaam opwarmt. De rookgassen die onderin ontstaan zullen daardoor wanneer ze stijgen grotendeels verband worden.
- Wanneer het vuur helemaal naar beneden is geraakt en de grote stammen onderin branden, kunt u de luchttoevoer iets verder dichtdoen.
- Geniet van de warmte!