EcoDesign is een initiatief van de Europese Unie om met nieuwe regel- en wetgeving de uitstoot van haarden en kachels te verminderen. Vanaf 2022 mogen in heel Europa alleen nog haarden en kachels geproduceerd en verkocht worden die aan deze normen voldoen. De intentie van deze nieuwe regelgeving is om de oude installaties langzaam uit te faseren en te vervangen voor nieuwe toestellen met hoger rendement en aanzienlijk minder uitstoot.

Er wordt geschat dat in Nederland ongeveer een miljoen hout gestookte installaties zijn. Van deze installaties is naar schatting ongeveer 70% ouder dan 15 jaar. Deze oude installaties zijn aanzienlijk vervuilender dan de nieuwe generatie hout gestookte haarden en kachels. Tevens is het rendement van de nieuwe toestellen vele malen hoger waardoor u veel meer warmte ervaart dan bij oude toestellen.

 

Wanneer voldoet een hout gestookte haard aan EcoDesign?

Alle toestellen worden getest door een onafhankelijk test instituut waar wordt gekeken of het aan de emissie- en minimale efficiëntiecriteria voldoet. Deze feiten moeten op papier staan en de fabrikant is verantwoordelijk voor de resultaten.

  • Rendement

Volgens het EcoDesign moet elke hout gestookte haard of kachel een minimaal rendement hebben van 75%. Als voorbeeld: In de jaren '70 en '80 zijn veel nieuwbouwwoningen opgeleverd met open haarden. Deze haarden hebben een zeer laag rendement, soms zelfs negatief! De warmte verdwijnt in zijn geheel door de schoorsteen naar buiten in plaats naar de woonruimte! Bij een haard met een rendement van 75% verdwijnt nog maar een kwart van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Een aanzienlijk verschil dus.

  • Uitstoot

Door het gebruik van nieuwe technieken en betere materialen bij het maken van de haarden en kachels vind er een betere verbranding in het toestel plaats. Dit zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder schadelijke stoffen uitgestoten worden. Er is een maximum gesteld aan de hoeveelheid fijnstof die door het toestel mag worden uitgestoten.

Heeft u een oude haard die niet voldoet aan EcoDesign? Dan is het raadzaam u te laten informeren en adviseren welke opties er zijn voor u. Wist u dat het niet altijd nodig is om uw hele haard weg te slopen en een nieuwe op te bouwen. Vaak is het mogelijk om uw open haard te moderniseren tot een gesloten haard die voldoet aan EcoDesign middels een inzet haard. Lees meer over deze optie onder het kopje inzet houthaarden op onze site. Of maak een afspraak om langs te komen in onze showroom waar we u rustig en geheel vrijblijvend verder kunnen adviseren.