Op 1 oktober 2020 treedt het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, in werking. Dit stelsel regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2022 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Wat betekent deze nieuwe wetgeving eigenlijk voor de consument?

 

In de praktijk betekent het dat wanneer u een nieuwe gashaard wilt laten installeren of werkzaamheden aan een bestaande gashaard wilt laten uitvoeren, dit alleen gedaan mag worden door een bedrijf dat gecertificeerd is. Wanneer iemand werkzaamheden aan een gasverbrandingsinstallatie verricht na 1 januari 2023 en niet gecertificeerd is, is deze persoon en/of dit bedrijf in overtreding. De opdrachtgever van deze werkzaamheden is dan ook in overtreding. Daarom is het belangrijk dat u als consument zeker weet dat bedrijven die u inschakelt om aan een gasverbrandingsinstallatie te werken in het bezit zijn van een procescertificaat. Maar hoe kunt u dit zien?

Allereerst kunt u een register raadplegen waarin alle gecertificeerde bedrijven terug te vinden zijn. Dit register is te vinden op de site van Centraal Register Techniek. Daarnaast moet iedereen die over de vloer komt bij u zich kunnen legitimeren en kunnen aantonen dat het bedrijf waar hij of zij voor werkt in het bezit is van een proces certificaat. Tevens is er een logo ontwikkeld dat alleen gebruikt mag worden door gecertificeerde bedrijven.

Om gecertificeerd te raken moet een bedrijf aan veel eisen voldoen die vervolgens jaarlijks worden getoetst door een onafhankelijk bureau. Zo moet er een cursus gevolgd worden en moet er jaarlijks bijgeschoold worden. Elk bedrijf moet alle processen beschreven hebben waaruit blijkt dat ze op de hoogte zijn van alle veiligheidseisen en aantonen dat zij volgens deze processen hun werkzaamheden werken. Elk jaar worden in de praktijk ook enkele uitgevoerde projecten bezocht door een onafhankelijk bureau om te bekijken of alle werkzaamheden veilig en juist zijn uitgevoerd.

Ook wij, Vuurdesign, zullen vanaf 1 januari 2023 een gecertificeerd bedrijf zijn. Dus wanneer u op zoek bent naar een nieuwe gashaard blijft u bij ons aan het juiste adres. Ook voor al onze klanten die al een gashaard door ons hebben laten installeren, kunnen wij het onderhoud gewoon blijven uitvoeren.